دمای استاندارد سردخانه یک نکته خیلی مهم برای ماندگاری بیشتر مواد غذایی است. خیلیها وقتی اسم سردخانه را میشوند، فکر میکنند، سردخانه جایی شبیه قطب جنوب و شمال است و همه چیز آن جا تا مغز استخوان یخ بسته است. اما باید بگویم اصلا این طور نیست. درست است که گرما، خیلی زود باعث فساد مواد غذایی میشود اما سرمای بیش از اندازه و یخزدگی هم، بافت میوه، گوشت یا هر نوع ماده غذایی دیگر را از بین میبرد. پس حفظ دمای استاندارد سردخانه بسیار مهم است.
دمای استاندارد سردخانه چه دماییست؟
دمای سردخانه مواد غذایی به دو شیوه تنظیم میشود. آنهایی که دمای داخلیشان زیر صفر درجه است و آنهایی که بالای صفر درجه هستند. چون بعضی مواد غذایی مانند گوشت باید حتما در حالت انجماد نگهداری شوند تا سالم بمانند و بعضی مواد غذایی مانند لبنیات نباید یخ بزنند چون بعد از این که از انجماد بیرون بیایند، خاصیت خودشان را از دست میدهند و حتی فاسد میشوند. در هر دو حالت زیر صفر و بالای صفر، میزان دما و رطوبت، با توجه به نوع ماده غذایی متفاوت است:
1-دمای استاندارد گوشت در سردخانه
گوشت به دو حالت سرد شده و منجمد انبار میشود. دمای مناسب در حالت سرد شده، 0 تا 4 یا 7 درجه است. در حالت منجمد هم باید تا حدود 20 درجه زیر صفر باشد و خیلی سریع منجمد شود.
2-دمای استاندارد میوه و سبزیجات در سردخانه
در این بخش هم نگهداری میوه و سبزیجات به دو حالت زیر صفر و بالای صفر درجه نگهداری میشود. حداقل دمای مورد نیاز، 12 درجه زیر صفر است. البته دمای سردخانه میوه، میتواند کمتر از این میزان باشد اما باید به بافت میوه و سبزیجات هم توجه کرد تا خاصیت و بافت خودشان را در اثر سرمای بیش از اندازه از دست ندهند.
بهترین روش حفظ دمای استاندارد سردخانه چیست؟
اگر میخواهید مواد غذایی فروشگاه یا انبارتان را صحیح و سالم نگه دارید، باید یک نگهبان خوب و دقیق و هوشیار برایش انتخاب کنید. نگهبانی که مراقب دمای سردخانه باشد و نسبت به تغییرات آن حساس باشد و سریع به شما اطلاع بدهد. فکر میکنید چگونه میشود چنین نگهبانی را استخدام کرد؟
ترموگرافها نگهبان دما و رطوبت سردخانهها هستند. البته بستگی دارد که شما چه نوعاش را برای سردخانه خودتان انتخاب میکنید و چه میزان کارایی و دقت عمل دارد.
خصوصیات یک ترموگراف مناسب برای سردخانه
1-دسترسی به کل فضای سردخانه
یک دماسنج و رطوبتسنج دقیق و کارآمد، طبیعتا باید به کل فضای سردخانه دسترسی داشته باشد و بتواند تمام فضا را آنالیز کند.
2-آنالیز دقیق و جامع
حفظ دمای استاندارد سردخانه به این بستگی دارد که ترموگراف، بتواند هم دما و هم رطوبت را دقیق و با جزئیات اندازه بگیرد.
3-اطلاعرسانی سریع
وقتی میزان دما یا رطوبت در سردخانه تغییر میکند، یک ترموگراف خوب، سریع گزارش میدهد. از طریق پیامک و هشدار.
سخن پایانی
درست است که حفظ دمای سردخانه یکی از مهمترین عوامل حفظ طولانی مدت مواد غذایی است اما باید بدانید اگر به نکتههای دیگر مانند نور سردخانه، موقعیت مکانیاش، فضای داخلاش مثل کف، سقف ودیوارهها، بهداشت فضا و…توجه نکنید، صرفا حفظ دمای استاندارد سردخانه کافی نیست. پس قبل از شروع انبار کردن میوه و سبزیجات، حتما سردخانه مناسبی را آماده کنید و بعد دمای درست را با توجه به بارتان، تنظیم کنید. در این راه میتوانید از مشاورین این حوزه کمک بگیرید. اگر تجربهای درباره دمای مناسب سردخانه دارید که فکر میکنید میتواند راهنمایی برای دیگران باشد، لطفا برای ما کامنت کنید تا از تجربیاتتون بهره ببریم.